Citron- och apelsincupcakes

2011-11-07 14:20:56
» Kommentarer(0) «


12 mellanstora cupcakes
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljsocker
125 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en citron
2 ägg
1½ dl mjölk

Vit chokladganache
1½ dl vispgrädde
300 gram vit choklad

Citrusglasyr
25 gram rumsvarmt smör
färgpressad citron- och/eller apelsinsaft
rivet skal av en citron
5 dl siktat florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop vetemjölk, bakpulver och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan. Vispa smör och socker poröst och rör sedan i apelsin- och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör en stund mellan varje ägg. Rör i mjölblandningen växelvis med mjölken. Smörj och mjöla muffinsformar i metall - antingen individuella eller en muffinsplåt. Födela smeten i formarna och grädda i cirka 20-25 minuter eller tills kakorna känns fasta. Låt dom kallna.

För att göra ganachen så bryter du chokladen i små bitar och lägger dem i en skål. Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen. Låt blandningen stå en stund och rör sedan försiktigt om tills chokladen har smält.

När dina kakor har kallnat så stryker du över ganachen och låter den stelna i cirka 15 minuter.

När det har stelnat brer du över citrusglasyren som du gör på följande sätt:
Rör smöret poröst och tillsätt ett par matskedar fruktsaft och citronskalet. Rör i florsocker och vispa tills glasyren är helt slät. Vill du tunna ut glasyren, tillsätt mer fruktsaft eller vatten.

Du kan även garnera kakorna med riven vit choklad och rivet citron/apelsinskal.

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback